Sunday, February 16, 2014

Om fascismen och finansiärerna.

Någonting jag stör mig på är att historien ibland verkar endast skrivas om Stora Män™. Man skriver biografier om Hitlers, Stalins, Churchills, och Mussolinis privatliv, hur en gillade cigarrer, en annan poesi, en var vegetarian och en annan gillade klassisk musik, som om det var dem som egenhändigt skapade de stora samhällsomvälvningarna och lekte marionett-teater med samhällskrafterna, som de miljontals människor som hjälpte dem, samt stod emot dem som ett större kollektiv. Stora samhällsomvälvningar har inte sin grund i individuella personligheter, det har med större nätverk av ekonomiska, politiska och sociala system att göra.

Raol Wallenberg och Hitler på Olympiaden, Berlin 1936
Om du vill veta varför Nazismen kom till, läs inte Mein Kampf. Den är tråkig, långdragen och löjlig. Läs om vem som finansierade Nazistpartiet. För hur kom det sig att Nazisterna gick från ett gäng höger-militanta som bråkade på gatorna, till ett globalt fenomen med flera stödjare? Hitler kunde ha tyckt vad han ville på sitt hörn, men han hade inte kunnat ens börja schematisera sitt Tredje Rike om inte han hade haft resurser och rekryterare. Det råder stor förvirring, förresten, om Hitlers faktiska politik. Den var, det är sant, delvis en arbetarrörelse till en början. Men så snart Nazisterna fick chansen, tog de emot mutor från storföretag och privata koncerner för att de skulle kunna trycka deras höger-politik. Ford, Kodak, Coca-Cola, Nestlé, BMW, General Electric med flera. Och när Nazisterna tog makten, klippte det av många av de demokratiska institutioner som tjänade arbetarklassen. De privatiserade, sänkte minimilönen och gav pengar till banker och företag för att hålla deras profiter stadiga.... låter det bekant? Fascismen blev diktatorisk för att den behövde klippa arbetarklassens inflytande kort, för att den demokratisering som arbetarklassen upplevde inte längre tjänade kapitalet. Genom jude-hatet kunde de lätt flytta över skulden från denna totaldominans av kapitalet över på judarna. 

Och nu måste vi fråga oss, vem finansierar Sverigedemokraterna? Det finns rimligt tvivel om att de faktiskt har råd med alla sina kampanjer och jippon med tanke på den röstar-bas som är mest synlig utåt.  Den genomsnittlige Sverigedemokraten har inte råd med det, även om den betalar hög medlemsavgift. Vi måste ta reda på vem som ligger bakom deras framfart. Vi måste kritiskt granska SD's budget, samt budgeten bakom alla Europas växande fasciströrelser. Vi vet att Västvärldens makter har varit inblandad i att finansiera fascisterna i Ukraina. Vi måste hålla ögonen öppna för liknande händelser överallt i Europa. 

No comments:

Post a Comment