Sunday, January 26, 2014

Höger-nationalister i Ukraina med polskt blod på händerna deltar i Euromaidan-protesterna.

Ukraina-protestanter hyllar Nazi-sammarbetaren Stepan Bandera
Sådana som igår fördömde all radikal protest och våldsamma uppror har genom media och sociala nätverk lyckats övertalas till att okritiskt stödja, eller helt enkelt fascineras av protesterna i Ukraina. Medans majoritetskulturen i allmänt säger sig förespråka icke-våld och fredliga metoder, försvinner det när den populära rörelsen vinns över till en mer och mer Västerländskt håll. De "kämpar emot korruptionen", "vill ha EU och handel" och "vill bli självständigt från Ryssland". Och ja, det finns legitima anledningar till att vara upprörd över den Ukrainska regeringens handlande - odemokratiska protest- och -demonstrationslagar, den korrupta relationen med Ryssland och mer. Att erkänna dessa fakta är helt legitimt. Men att okritiskt legitimera de fascistiska elementen i protesterna är något helt annat.

För den som undrar, har Spanien tillsatt liknande lagar som förvägrar människor den demokratiska rätten till att protestera och demonstrera. Den uppmärksamhet majoritetskulturen riktat emot dessa inskränkningar i demokratiska rättigheter, i ett land där fascismen historiskt härjat, är minimalt. Skillnaden mellan de två ländernas protester är hur dessa förhåller sig själva med EU's politik. Spanien - ett land där den EU-stödda nyliberala nedskärningspolitiken har ökat samhällsklyftorna enormt, där våldsamma kravaller har brutit ut emot regeringen, satte nyligen in repressiva regler som är som ekon från Franco-tiden. Den uppmärksammades under en kort tid av mestadels vänsterbloggare, och jag tror inte jag läste mer än en artikel från utanför Sverige om det. Sedan - tystnad.

De fascistiska elementen i Ukraina-protesten.

Svoboda
Svoboda talar och visar bilder på Bandera
Nu, när Ukraina drog sig ur ett avtal med EU, som mest handlade om liberalisering av Ukrainas marknader och anpassning till EU's regleringar, väckte det stora massdemonstrationer i Ukraina som mest grundade sig i den historiskt negativa folkkänslor gentemot Ryssland är det annorlunda i diskursen om antiprotest-lagar. Media har köpt hela paketet - de kämpar för demokratin, emot korruptionen och den Store Dumme Ryssen. Det som göms undan är de klara fascistiska och nationalistiska elementen i oppositionsdemonstranterna. Ett av oppositionspartierna i Ukraina, Svoboda (Frihet), har varit en stark kraft i rörelsen. Svoboda har varit öppet antisemitiska, homofobiska och är favoriter för bland annat nynazisterna Svenskarnas Parti och engelska antisemiterna och fascisterna i British National Party. Ledaren, Oleh Tyahnybok, menar att Ukraina styrs av en "Moskva-Judisk Maffia", att "tyskar, judar och annat avskum" vill "ta ifrån oss våran Ukrainska stat".

KUN
KUN viftar samma flagga som Ukrainska Upprorsarmén  
Andra som protesterar i Ukraina är Ukrainska nationalistkongressen (KUN). De hyllar öppet nazistkollaboratören Stepan Bandera, och viftar sin rödsvarta flagga högt. Den rödsvarta flaggan användes förut av deras inspirationskälla, den nationalistiska Ukrainska Upprorsarmén (UPA). De deltog i den etniska rensingen av Polacker i Nazistockuperade Polen. UPA sägs ha mördat minst 40,000 i landområdet Volynien och minst 25,000 i Östra Galizien mellan 1943-1944. Det är deras flagga som KUN viftar på protesterna. Och de obekväma uttalanden KUN står bakom är inte få. På minnesdagen för den Ukrainska svälten under Stalin 2007 menade ledaren för KUN att "Vår tid är här, och floden Dnepr kommer snart bli rött med blodet av Judar och Moskoviter". Det är något vi inte hör om när media hypar de Ukrainska protesterna. Media och myndighetspersoner som Carl Bildt har ställt sig bakom protesterna. För att de ska få lika bra BNP som Polen. Undrar vad Polacker tycker om det argument.

Orange (brun) revolution
Fascistiska flaggor viftar tillsammans med EU/Ukrainska flaggan
Om det här är en protest för demokrati, för inkluderande och handel, varför verkar folk vara så villiga att stå sida vid sida med dessa människor? Att fascismen blir förlåtlig för privilegierade människor i första världen när de råkar i oförrätt är föga förvånande för den som analyserat de nuvarande globala ekonomiska relationerna och den historiska fascismen.  Det är klart att de finns bra anledningar att protestera mot Ukrainska regeringen, och att många personer som inte håller dessa åsikter deltar i upproren, men det är inte som om vi har fått någon seriös debatt om problemet med Ukrainsk höger-nationalism och det inflytande det möjligen kan få i ett Ukraina-inkluderat EU? När högergrupper i Ukraina utropar gerilla-krig, och organisationer som Svoboda sedan länge pratat om revolution, hur stor är sannolikheten att dessa protestanter kommer kräva endast inkludering i EU? Protesten handlar om så mycket mer än bara EU och frihandel. Det handlar om element av ryss-hat och antisemitisk paranoia, som historiskt plågat relationen mellan Stor-Ryssland och Ukraina, där Ukrainska nationalister valde Nazistisk och fascistisk ideologi över inkludering i Sovjetunionen. Ukrainsk högernationalism är djupt inrotad i Ukrainsk kultur. Men media väljer att överse detta.

Ett fåtal nazister? 

Det är flera faktorer som spelar in i den okritiska legitimeringen av fascistisk ideologi i Euromaidan-protesterna. För det första så associerar vi de nyfascistiska rörelserna som svept resten av Europa med en kritik emot Europeiska Unionen, speciellt den invandringspolitik den för, och därmed missar vi den unika karaktären fascismen har i Ukraina. De starka anti-kommunistiska känslorna som fortfarande kopplas till Ryssland har, i traditionell rasideologisk karaktär, blivit en evig kamp - de moraliska, etniskt vita Ukraina mot de eviga jude-underhuggarna i Moskva kommer aldrig komma överens. Inkluderingen i EU blir inte bara en adaptation av frihandel med resten av Europa, det är en del av Ukrainas nationella själv-föreställning. Svoboda nämner inte ens EU i sitt partiprogram. Istället, är den fascistiska motivationen denna: de är Européer, som, liksom andra Européer har de en mer civiliserad, överlägsen moralisk standard än det barbariska Öst. Ukraina är den delen av Europa som konstant vägrats Europeisk karaktär av den onde Ryssen.

1488
1488 - nynazistisk numerologi
Även om det kan sägas att Sovjets hårda policy gentemot Ukraina delvis förklarar detta, så är ärlig kritik mot Sovjet inte en självklar inbjudan till reaktionär fascism på basis i antiryska sentiment. Eftersom vi i Väst har vant oss med att nyfascismen består av mestadels EU-fientliga partier, så är det högst förståeligt om några få ovetande individer missar den mörka kulturella ideologin bakom delar av Euromaidan-protesterna. Att det missas i den större mediala och politiska diskursen i stort verkar däremot ha andra anledningar. De nyliberala media-institutionerna tjänar enormt på att hylla spektaklet som ett tecken på EU's "populära karaktär". Om EU är något som nationer är redo att gå in i en våldsam revolution för, är inte det ett tecken på att EU verkligen är det de står för - den kapitalistiska, fria, demokratiska kraften för enhet och rättvisa. Då kan man lätt överse med fascistiska och nationalistiska element, med antisemitism, homofobi och populistiskt hat. Det har EU sedan länge tvingats ignorera, då EU's ekonomiska och sociala politik har blivit en grogrund för den växande och alltmer hotande nynazismen och högerpopulismen, som idag är ett mörkt moln över EU-länderna. Istället blir bilder på arga demonstranter som ropar efter EU-inkludering gratisreklam i nyliberalismens famlande efter självlegitimering. När EU har tagit sina medlemsländer igenom ekonomisk katastrof, kriserna i Grekland och Spanien, försämrad status för arbetare överallt i Unionen, och de repressiva situationerna i Spanien och Ungern, har EU-vännerna inget annat val än att stödja protesterna i Ukraina. Nynazistisk och högerpopulistisk i karaktär eller ej. Att grupper med koppling till etnisk rensning deltar är inte heller det ett problem. Självlegitimering eller självförstörelse, det är nyliberalismens motto!

No comments:

Post a Comment